Πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν τα ΑμΕΑ;

Πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν τα ΑμΕΑ;

  • Μαΐου 2017
  • Posted By admin
  • 0 Comments

Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και αδιαφορίας, ή άνισης μεταχείρισης από το κοινωνικό τους περιβάλλον, εξαιτίας προκαταλήψεων σε βάρος τους.

Τα άτομα με δυσκολία στη χρησιμοποίηση των χεριών, που δεν τους επιτρέπει τη πραγματοποίηση λεπτών χειρισμών, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, αλλά συνολικά με την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, όταν οι ιστοσελίδες κωδικοποιούνται με τρόπο που να επιτρέπεται η πρόσβαση και η πλοήγηση μέσω του πληκτρολογίου ή μιας ειδικής συσκευής, όπως joystick, μπορούν κι αυτά τα άτομα, εύκολα να περιηγηθούν στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία.

Τα κινητικά προβλήματα έχουν συνδεθεί πιο πολύ από κάθε άλλη κατάσταση με τους ανθρώπους με αναπηρίες. Υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες κινητικών αναπηριών, οι οποίες μπορούν να διακριθούν γενικά σε αναπηρίες των κάτω άκρων (παραπληγικοί) ή και των άνω άκρων (τετραπληγικοί). Οι τετραπληγικοί χρήστες διατηρούν, κατά κανόνα, κάποια κινητικότητα των χεριών, όμως τα χέρια και δάκτυλα τους είναι αδύναμα και ασταθή. Αν και η κινητικότητα ποικίλλει, συνήθως δεν είναι επαρκής ώστε να χρησιμοποιούν το ποντίκι, ενώ έχουν σημαντικές δυσκολίες και με το κλασικό πληκτρολόγιο.

Οι ιστοσελίδες για ΑμεΑ, περιέχουν λειτουργίες κατάλληλες να αντιμετωπιστεί η κάθε είδους αναπηρία και να μπορεί έτσι να διαβαστεί το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και από άτομα με δυσκολίες.

Άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα στα άνω άκρα που δεν μπορούν να χειριστούν αποδοτικά ούτε το ποντίκι, ούτε το πληκτρολόγιο, αλληλεπιδρούν με τις ψηφιακές υπηρεσίες κυρίως με τη χρήση διακοπτών που ενεργοποιούνται με κίνηση άλλων μερών του σώματος. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή του προτύπου WCAG 2.0.

Άτομα με ελαφρά κινητικά προβλήματα στα άνω άκρα που μπορούν να χειριστούν αποδοτικά το ποντίκι ή ένα τηλεχειριστήριο αλλά όχι το πληκτρολόγιο. Εδώ ο χρήστης αλληλεπιδρά μέσω του ποντικιού ή των εναλλακτικών του συσκευών, ενώ το σύστημα του παρέχει πληκτρολόγιο οθόνης για την εισαγωγή δεδομένων.

Πηγή: http://myportal.gr/pos-boroun-nees-technologies-na-voithisoun-ta-amea/

Comments